11/4/14

DACĂ I-AI PLĂCUT, TE CHEAMĂ DIN NOU!



Azi urma să meargă la o întâlnire unde trebuia să facă impresie bună. Cumva era în dificultate. Fusese informat că amfitrionul este un om influent cu gusturi excentrice. Se urcă în mașină, trecu pe la amicul care lansase invitația și împreună iată-i ajunși la reședința ciudatului.
Le deschise un valet costumat în pinguin.
- Domnul nu primește astă seară. Este plecat într-o excursie în Alaska. Am primit totuși instrucțiuni să vă invit în living unde urmează să aveți o conexiune video cu Domnia Sa. La dispoziția dumneavoastră…Sunteți poftiți să luați loc. Regula casei este să servim musafirii cu ceea ce servește Domnul Ice. Specialități polare cu grăsime de focă. Aveți ceva de adăugat?
Anthos și însoțitorul său se priviră ca doi școlari încurcați.
- Bine, așa gândeam și eu, zise pinguinul.
În living e frig. Frig de-ți îngheață oasele! Cei doi sunt invitați să se instaleze”comod”în fotoliile acoperite cu blană de urs polar.
Pe plasma enormă de pe perete apare Domnul Ice. Poartă o căciulă de eschimos cu ciucuri. Categoric nu este o transmisie video dintr-un iglu. Domnul poartă o cămașă cenușie și nu este chircit de frig.
Își focalizează atenția asupra lui Anthos, care din politețe încearcă să reziste condițiilor vitrege de temperatură și să nu își trădeze clănțănitul dinților.
- Sunteți potrivit pentru afacerea noastră. Oferta pe care v-o facem constă în…și în…, iar Domnul Ice turuie și turuie, și din gura lui se rostogolesc bani și iar bani, reședințe de serviciu, mașini de lux, prime, și se scuză repetat că nu poate să ofere decât atât – pentru că suntem în recesiune – și dă iar drumul la bani și iar bani, iar monologul ăsta pare că nu se mai termină și Anthos tace și tremură pentru el și minutele par ore mai reci decât Polul Nord și simte că nu mai rezistă, că nu își mai simte nici mîinile și nici picioarele.
În fine, conexiunea video se încheie și atunci observă că fotoliul învecinat este gol.
Este înțepenit în fotoliu. Scoate telefonul să-l sune pe amicul ăsta care îl adusese aici. Ghinion, s-a descărcat bateria! Se ridică să părăsească încăperea și imobilul. Îi iese în întâmpinare pinguinul.
- Domnule, nu se poate să plecați. Stăpânul meu s-ar considera ofensat. Și apoi, sunteți așteptat la cină. Preparatele cu specific polar sunt gata.
- Am o întrebare, zise Anthos îngălbenit de frig. Domnul Ice este căsătorit?
- Nu sunt abilitat să răspund la această întrebare.
- N-are a face. Transmiteți-i că oferta nu mi s-a părut convingătoare. A omis să-și ofere soția musafirilor, potrivit obiceiului eschimos. Dacă n-are soție, cu atât mai rău. Respectele mele!
Lângă mașină, amicul.
- Gata?Cum ți s-a părut?
- Un fel de teatru al absurdului.
- Dacă i-ai plăcut, te cheamă din nou. Nu te-ai simți flatat să aibă ochi doar pentru tine? Data viitoare va juca cerșetorul de lângă unul din mall-urile lui. Nu te-ai prins? Mergi la show! Așa.
image005

FĂRĂ DISCUȚII

  -Ne trebuie un profesor la Școala de Arte. -Directore, sunt avu ț i în vedere  ș i ăia care  ș tiu carte? -Ah, pe dumneata te cunosc, ai t...